Hoe een kamer schilderen: 10 stappen om muren te schilderen als een doe-het-zelf-professional

Het schilderen van een kamer is een populair project voor zowel beginnende doe-het-zelvers als ervaren schilders. Het is tenslotte vrij pijnloos, relatief goedkoop en als er iets vreselijk mis gaat, is het eenvoudig op te lossen. Maar voordat je je roller pakt en aan de slag gaat, is het belangrijk om een plan te hebben. Lees verder om te leren hoe u een kamer schildert en bekijk de stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat uw project een succes wordt.

 

1. Plan uw aanpak

Begin met na te denken over hoe u wilt dat het voltooide project eruitziet en onthoud dat u niet beperkt bent tot vier muren in dezelfde kleur. Overweeg om een accentmuur in een gedurfde tint te schilderen of om lijstwerk in een contrasterende tint of afwerking te accentueren. En vergeet niet omhoog te kijken om te zien of het plafond ook wel een opfrisbeurt kan gebruiken.

2. Kies je kleur

Bladeren door waaiers en verfkaarten kan overweldigend zijn. Begin met het uitzoeken van de algemene kleurkenmerken: wil je een warme of koele tint? Een neutrale of een verzadigde tint? Als u bestaande meubels of kunst heeft, wilt u ook overwegen hoe de schaduw ze zal aanvullen. Als u eenmaal een idee heeft van wat u zoekt, kiest u een paar tinten en krijgt u voorbeelden. Test de tinten om te zien hoe ze er op verschillende tijdstippen van de dag in de kamer uitzien.

Veel verfbedrijven hebben ook tools op hun websites waarmee je een foto van je ruimte kunt uploaden en een voorbeeld van verschillende kleuren op de muren kunt bekijken. Maar kleuren kunnen er in realistische omstandigheden anders uitzien, dus u zult het nog steeds in de ruimte moeten uitproberen.

Dockville Festival, Hamburg, Germany

 

3. Kies uw gereedschappen en materialen

Elk project is uniek en je hebt misschien verschillende gereedschappen nodig, afhankelijk van de verf die je kiest en de staat van je muren, maar er zijn een paar must-haves.


  • Verf
  • Verfroller
  • voor verfroller
  • afdekzeilen
  • Verf kwasten
  • Verfbakje
  • Schuurpapier
  • Schilderstape
  • Vodden
  • Plamuurmes

 

 

Verzamel alle essentiële hulpmiddelen voordat u begint.4. Bepaal hoeveel verf je nodig hebt

Of je nu een damestoilet schildert of de buitenkant van je huis, de algemene vuistregel is 1 liter per 12 vierkante meter, zegt Carl Minchew, vice-president kleurinnovatie en design bij Benjamin Moore. Maar dat is slechts een ruwe richtlijn: gebruik een verfcalculator om een nauwkeuriger getal te krijgen, wat u zeker nodig zult hebben voor grote projecten.

Van plan om een antracietgrijze muur wit te wassen? Je hebt waarschijnlijk extra verf nodig als je van donker naar licht gaat. Aan de andere kant van het spectrum vereist een diepe kleurbasis meer verflagen dan een lichtere kleur, zegt Carolyn Noble, kleurmarketing en ontwerpmanager bij Pratt & Lambert. Ze raadt aan om een grijs getinte primer op het oppervlak aan te brengen voordat u uw muren een verzadigde kleur geeft om het aantal toepassingen te verminderen. Als het op de afwerking aankomt, heb je misschien gehoord hoe glanzender het is, hoe hoger de dekkingsgraad, maar het is niet genoeg verschil om het aantal liters dat je moet kopen te veranderen, zegt Minchew.

 

5. Bereid de muren en de kamer voor

Je wilt je favoriete bank of dat erfstuk dat oma je heeft gegeven niet beschadigen, dus maak de kamer leeg van al het meubilair. Als je niet genoeg ruimte hebt, duw dan alles naar het midden. Bedek de stukken met een dropdoek of lichtgewicht plastic folie en doe hetzelfde met de vloer. "Sla het dropdoek niet over, de verf zal spatten, beloven we", zeggen Antwerpse aannemers.


Pak een rol schilderstape - de aannemers bevelen Tessa aan - en breng deze stevig aan op de randen van de hoeken van de kamer, de basis- en kroonlijsten en deur- en raamkozijnen, indien nodig met een plamuurmes. "Een goede afdichting krijgen zodat er geen verf onder de tape komt, is alles, en het trekt weer schoon nadat alles droog is", zeggen ze. Als je durft (of de vaste hand van een artiest hebt), kun je het opnemen helemaal overslaan. Verwijder de afdekkingen van stopcontacten en lichtschakelaars en breng schilderslint aan om stopcontacten en schakelaars tegen verfdruppels te beschermen.

6. Meng je verf

Gebruik een houten stok om de verf te roeren en roer tijdens het project vaak opnieuw. Als u meer dan een liter verf gebruikt, combineer de blikken dan in een grote emmer voor het geval er een kleine variatie in kleur is.

7. Kies je schildertechnieken

 

Je verf is gemengd en je roller is klaar, maar zorg ervoor dat je een strategie plant voordat je begint. Werk vanaf de bovenkant van de kamer naar beneden, te beginnen met de plafonds. Plan je een gewaagde brandpuntsmuur? Verf eerst de aangrenzende lichte muren. "Maak je geen zorgen als je verf aanbrengt op wat je accentmuur zal zijn - de donkere verf zal alle lichtere verf die daar is terechtgekomen, verdoezelen. Nadat de lichtere muur is opgedroogd, plak je die rand af zodat de donkere kleur niet doorloopt. je nieuwe verf, ”adviseren Mark en Tom. Als je donkere muren met een helderdere tint bedekt, plan dan drie lagen: je primer, plus twee lagen van de nieuwe kleur om ervoor te zorgen dat er niets doorschijnt.Pak één muur tegelijk aan. Neem een ​​penseel en "snij in" - verf langs de lijst en de hoeken van boven naar beneden - terwijl je vriend een roller gebruikt om het grootste deel van de muur te bedekken en weg te blijven van die nauwkeurigere plekken. Wanneer u verf aanbrengt met de roller, gebruik dan lange streken in een W-patroon voor voldoende dekking (en om die vervelende roller-markeringen te voorkomen). Zodra de muur droog aanvoelt, is hij klaar voor een tweede laag.

Als u de bekleding schildert, verwijdert u de schilderstape en wacht u tot de muren zijn opgedroogd voordat u de tape op de muren aanbrengt. Begin met de bekleding die zich het dichtst bij het plafond bevindt, ga verder naar deur- en raamkozijnen en tot slot de plinten.

8. Vergeet ventilatie niet

Zorg ervoor dat je ruimte tijdens het project goed geventileerd wordt door ramen te openen en ventilatoren te gebruiken. "De kamer warm houden en een ventilator blazen helpt zeker om het droogproces te versnellen", zeggen de neven. "Als het een vochtige dag is, duurt het veel langer voordat de verf droog is."

9. Opruimen

Je hebt meerdere laggen geschildert, maar het is nog geen tijd om te ontspannen. Verwijder alle schilderslint en verzamel hangende kleding, zorg ervoor dat alle gemorste hoeveelheden of spetters droog zijn voordat u ze verplaatst. Voor verven op latex- en waterbasis reinigt u de borstels met water en zeep, terwijl verven op oliebasis minerale alcohol nodig hebben. U kunt een schildersborstel gebruiken om borstelharen schoon te maken en opnieuw in vorm te brengen. Als je rolhoezen opnieuw wilt gebruiken, gebruik dan de gebogen rand van een 5-in-1-tool om de verf onder stromend water te verwijderen.

10. Gun uzelf voldoende tijd

De hoeveelheid tijd die uw project in beslag neemt, is afhankelijk van de grootte van uw kamer, hoe u schildert en uw vaardigheidsniveau. Het gebruik van een donkere tint op de muren en het schilderen van het plafond en de bekleding zal bijvoorbeeld langer duren dan alleen de muren in een neutrale kleur. Hoewel sommige ruimtes binnen een paar uur kunnen worden gedaan, kunnen andere enkele dagen duren. Zorg ervoor dat u meer tijd uittrekt dan u denkt dat de klus nodig heeft en vergeet niet rekening te houden met voorbereiding en opruimen.

Hoe een kamer schilderen: 10 stappen om muren te schilderen als een doe-het-zelf-professionalHoe schilderen